Kişi mirasını istediğine bırakabilir mi?
Kişi ölmeden önce mirasını vasiyetname yaparak dilediği bir veya birden fazla kişiye bırakabilir. Ancak bu durumda saklı pay sahibi mirasçıların hakları korunur. Zorunlu pay sahibi mirasçılar, ölen kişinin altsoyu, hayatta kalan eşi ve anne-babasıdır.
Mirası tek bir çocuğa bırakabilir mi?
Babanın oğluna hayattayken mal bırakıp bırakamayacağı konusuna gelince; mirasçıların zorunlu pay oranlarına aykırı olmamak kaydıyla baba dilediği kişiye miras bırakabilir.
Miras istenilen kişiye bırakılabilir mi?
Miras sözleşmesiyle miras bırakan, dilediği kişiyi mirasçı yapabilir ve ölüme ilişkin diğer hükümleri koyabilir. Ancak miras bırakanın altsoy, anne, baba veya eş gibi yasal mirasçıları varsa miras bırakan, yalnızca bu kişilerin kalan payları üzerinde serbestçe tasarrufta bulunabilir.
Ölmeden önce miras nasıl bırakılır?
Vasiyetname, miras bırakanın son istek ve arzularını ve mirasın bölüşümünün ilkelerini ortaya koyan yazılı bir belge veya sözlü bir beyandır. Vasiyetname, bir memurun (noter, hakim, vb.) huzurunda veya yasal olarak miras bırakanın kendi el yazısıyla veya belirli koşullar karşılanırsa sözlü beyanla düzenlenebilir.
Ölmeden önce verilen tapu bozulur mu?
Ölümden önce yapılan bağışın satış işlemi olarak kaydedilmesi ve bu satışın tapu siciline kaydedilmesi gerekir. Aslında bu, satın alma sözleşmesinin bir parçasıdır. Bu satış işlemi anlaşmalar nedeniyle iptal edilebilir. Açılacak dava, ölen kişinin komplosu nedeniyle tapu senedinin iptali davasıdır.
Mirastan mahrum bırakma nasıl olur?
Mirasçılıktan çıkarma (mahrumiyet), ölüme bağlı bir tasarruftur. Sadece vasiyetnamenin bir biçimiyle gerçekleştirilebilir. Mirası sonlandırmak için, miras bırakanın açık bir niyet beyanı gereklidir. Miras bırakan, mirasçısını mirastan hariç tuttuğunu vasiyetinde açıkça belirtmelidir.
Bir baba malını istediği evladına verebilir mi?
Bir baba, kanun izin verdiği sürece mirasını istediği kişiye bırakabilir. Örneğin, bir baba, zorunlu payları ihlal etmediği sürece mirasını istediği çocuğa bırakabilir. Ancak, zorunlu payları ihlal edildiği iddia edilen mirasçılar, ölen kişinin ölümünden sonra misilleme davası açabilir.
Kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz ederse ne olur?
Kardeşlerden biri mirasın bölüşülmesine itiraz ederse çoğunluğun teklifi dikkate alınır. Mirasın bölüşülmesi konusunda kardeşler arasında görüş ayrılığı varsa çoğunluğun talebi üzerine miras hakları satış yoluyla eşit olarak paylaştırılabilir. Satış yoluyla yapılan anlaşmalarda ise satış bedeli ve itirazlar mirasın süresini uzatabilir.
Çocuğunun mirastan men etmek için ne yapmam gerekiyor?
Mirasçı çocuk miras haklarından vazgeçmek isteyebilir. Ancak çocuk yetişkin, akıl sağlığı yerinde ve bu kararı kendi özgür iradesiyle verebilecek durumda olmalıdır. Çocuk, noter huzurunda imzalanmış bir feragatname ile miras haklarından vazgeçebilir.
Miras sadece bir kişiye bırakılır mı?
Baba, yasal kurallara uyması şartıyla mirasını dilediği kişiye bırakabilir. Miras hukukuna uyulduğu sürece, miras bırakanın mirasını dilediği gibi tasarruf etme yetkisini engellemez.
Baba Ogluna ev devredebilir mi?
Özellikle babadan oğula olmak üzere aile bireyleri arasında miras yoluyla gayrimenkul devri sıklıkla gözlemlenebilir. Ancak miras dışında tapu senedinin satış yoluyla da devri mümkündür.
Babadan oğluna verilen tapu bozulur mu?
Yargıtay’a göre; miras hakları ihlal edilen tüm mirasçılar, saklı payları olsun veya olmasın, ölen kişiyle yapılan anlaşmaya dayalı tapu senedinin iptalini ve tescilini talep eden bir dava açabilirler. Bu dava, anlaşma nedeniyle görünürdeki resmi sözleşmenin geçersiz olduğunu beyan etmeyi ve bu temelde oluşturulan tapu senedini iptal etmeyi amaçlamaktadır.
Babanın vasiyeti bozulur mu?
Noter tasdikli olsa bile bir vasiyetname iptal edilebilir. Kanunda belirtilen biçimsel gerekliliklere uymayan bir vasiyetnamenin iptalini talep edebilirsiniz. Bunu yapmak için, öngörülen süre içinde bir iptal davası açmalısınız.
Vasiyet kaç yıl geçerlidir?
Vasiyet yoluyla belirli miktarda mal bırakılan bir kişi, en geç 10 yıl içinde bunun için başvuruda bulunmalıdır. Bu başvuru, bir vasiyetname icra davasının parçası olarak yapılmalıdır. Vasiyetin icrasına uygulanan 10 yıllık süre, ancak icracının ölümüyle başlar.
Kişi malının ne kadarını vasiyet edebilir?
Kişi öldüğünde malının ve haklarının üçte biri üzerinde tasarrufta bulunabilir, kalan üçte ikisi mirasçıların adına korunan paylardır (Buhari, Vesâye, 3). Kişi malının üçte birinden fazlasını vasiyet ederse, bu vasiyetin geçerliliği mirasçıların bunu kabul etmesine bağlıdır.
Bir anne malını istediği evladına verebilir mi?
Kişiler edindikleri mal varlıklarını diledikleri gibi kullanabilir veya devredebilirler. Bunu yapmalarını engelleyecek hiçbir şey yoktur. Bu nedenle anne/baba, mirasçıların kanuni paylarını ihlal etmemek kaydıyla, kendi yaşamı boyunca dilediği çocuğa mal varlığını devredebilir.
Bir evlat mirastan nasıl men edilir?
Mirasın reddi ölüm cezası ile gerçekleşir. Hukukumuzda vasiyetnameler ve miras sözleşmeleri vasiyetname ve miras sözleşmeleridir. Vasiyetname resmi vasiyetname şeklinde (bir yetkilinin huzurunda) veya el yazısıyla veya şartlar varsa sözlü beyanla düzenlenebilir.
Hayırsız evladı mirastan men etmek için ne yapılmalı?
Mirasçılıktan çıkarma, ölüm üzerine yapılan tasarruflar olan bir “miras sözleşmesi” veya bir “vasiyetname” yoluyla yapılabilir. Miras bırakan, miras bırakanın ölme kararının nedenini açıkça açıklamalıdır.
Kardeşlerden biri mal paylaşımına itiraz ederse ne olur?
Kardeşlerden biri mirasın bölüşülmesine itiraz ederse çoğunluğun teklifi dikkate alınır. Mirasın bölüşülmesi konusunda kardeşler arasında görüş ayrılığı varsa çoğunluğun talebi üzerine miras hakları satış yoluyla eşit olarak paylaştırılabilir. Satış yoluyla yapılan anlaşmalarda ise satış bedeli ve itirazlar mirasın süresini uzatabilir.