Dana beslenmesi nasıl yapılır?
Buzağıların optimum beslenmesi için hayvanlara dengeli ve kaliteli yem, ot ve tahıl verilmelidir. Buzağılara protein, enerji, vitamin ve mineral açısından zengin yem verilmeli ve beslenmenin yanı sıra buzağıların bakımı da yapılmalıdır.
Dişi buzağı nasıl beslenir?
5-6 aylık dişi buzağılara 3-4 kg kaliteli kuru ot ve %16 ham protein ve kg başına 2600 Kcal ME içeren 2-3 kg buzağı büyütme yemi veya 2-3 kg kaliteli kuru ot + 1 kg mısır verilmelidir. 2-3 kg silaj + büyütme yemi verilebilir.
3 aylık buzağı nasıl beslenir?
Özellikle buzağılar için en faydalı ot yoncadır. Buzağı ilk 3-4 ayda buzağı başlangıç yemi ve ardından 4-5 aylık yaştan itibaren buzağı büyüme yemi almaya başlamalıdır. Bu süre yem markasına göre değişir. Kendi yemini üreten çiftlikler, buzağının günlük ihtiyaçlarına göre ayarlanmış bir rasyonla yemi kendileri de üretebilir.
8 aylık düve nasıl beslenir?
8-15 aylık dişi buzağılar günlük 8-10 kg hava kurutulmuş yem almalıdır. Ayrıca 5-8 kg saman ve 2 kg büyüme yemi, %14 ham protein ve kg başına 2400 Kcal ME veya 3-4 saman + 1 kg mısır silajı + %18-20 ham protein içeren yem ile beslenmelidir.
Dana kilo alması için ne yapmalı?
Hayvanlar günde 15-20 kilo mera otu yerler, bu da tüm ihtiyaçlarını karşılar. MER’A İYİ DEĞİLSE: İyi kalitede ot olmayan bir meraya bırakılan buzağılar, günde bir kilo bileşik yemle desteklenmelidir. MER’A YOKSA: Mera olmayan çiftliklerde genç damızlıklar çok iyi beslenmelidir.
Danaların gelişmesi için ne yapmalı?
Buzağılara genç yaştan itibaren yeterli miktarda yüksek kaliteli kaba yem ve konsantre yem verilerek büyüme desteklenmelidir. Ancak, başlangıç aşamasında aşırı enerji içeriğine sahip tahıl yemlerinden kaçınılmalıdır. Büyüme aşamasında, buzağılar büyümelerini ve boyutlarını garantilemek için az miktarda ve yüksek protein içeriğine sahip yemlerle beslenmelidir.
Buzağıya çiğ yumurta verilir mi?
Buzağılara çiğ yumurta verilmesinde bir sakınca yoktur.
Buzağıların hızlı gelişmesi için ne yapmalı?
Özel bir bölmede tutulan buzağıya günde iki ila üç kez, sütle birlikte günde altı kez beslenmesi gerekir. Buzağı 4 haftalık olduktan sonra, konsantre yem vermeyi bırakıp buzağıyı kaliteli yemle beslemek hızlı gelişim için çok önemlidir. Konsantre yemlerden sonra, sütle birlikte çiçek açan yonca da buzağının gelişimine katkıda bulunur.
6 aylık dişi buzağı kaç kilo yem verilmeli?
5-7 aylık dişi buzağılara 6 kilogram yem ihtiyacı için günde 3,5 kilogram iyi kalite kuru ot ve 2,5 kilogram buzağı büyütme yemi verilmesi gerektiği gibi, 5 kilogram tüketim için günde 2,5 kilogram iyi kalite kuru ot + 1 kilogram mısır silajı + 2 kilogram buzağı büyütme yemi verilebilir.
3 aylık buzağıya saman verilir mi?
TMR programına göre 2. ve 3. aydaki buzağılara 0,2 kg fiğ veya kuru ot, 1 kg %18’lik yonca ve 2 kg Çamlı Buzağı Başlangıç Yemi verilir.
En kaliteli buzağı yemi hangisi?
42 günlük yaşta buzağılara yüksek kaliteli çayır otu veya yonca otu verilmelidir. Çok erken veya çok geç biçilen yonca sindirim sorunlarına ve ishale yol açabilir. Bu süre zarfında saman gibi kalitesiz yemler kullanılmamalıdır.
Buzağı maması mı süt mü?
Bebek mamasının buzağı beslenmesinde süte göre avantajları şunlardır: Süt kaynaklı hastalıkların buzağılara geçmesini önler. Sütten daha fazla canlı ağırlık kazanımı sağlar. Rumen gelişimini hızlandırır.
6 aylık dana nasıl beslenir?
Altı aydan sonra dişi buzağılar daha kolay büyüyebilir. Kışın, kaba yem olarak baklagil samanı veya diğer yüksek kaliteli saman ve silaj verilebilir. Tüketilen silajın günde on kilogramı geçmemesi gerektiği söylense de bu çok fazladır.
7 aylık buzağıya hangi yem verilir?
Bu yem miktarı için 2-3 kilogram kaliteli kuru ot ve 2 kilogram %18 ham protein içerikli buzağı büyütme yemi tüketilmelidir. 5-7 aylık dişi buzağılar için de 6 kilogram yeme ihtiyaç vardır.
6 aylık dana ne kadar yem yer?
6 aylık yaşa kadar günlük 1,8 – 2,3 kg’a kadar büyüme yemi verilebilir. Aynı zamanda hayvanlara her zaman kaba yem verilmelidir. 1. Sıvı yem iki öğünde verilmelidir. 2. Soğuk mevsimde hayvana verilecek süt miktarı soğuk mevsimde hayvana verilecek 1,5 – 2,5 kg süttür.
1 dana günde kaç kilo yem yer?
Günlük konsantre yem miktarı hayvanların canlı ağırlığına bağlı olarak 4-10 kg arasında değişmektedir. Yoğun öğünlere ek olarak aynı miktarda günlük 0,5-1 tablet verilmektedir.
Besi danası kaç ay beslenir?
Besleme süresi 120 ile 220 gün arasındaysa orta dönemli besicilik denir. Besleme süresi 220 günü aşarsa uzun dönemli besicilik denir. Besicilik başladığında besiciliğin ne kadar süreceği belirlenmeli ve buna göre besicilik başlatılmalıdır.
Besiye çekilen danaya ne verilir?
Konsantre olarak, mısır besi yeminin %35’ini, yani 3,5 kg. Mısır ezmesi, 1 kg. Arpa ezmesi, 1,5 kg buğday ezmesi veya elinizde bulunan herhangi bir tahıl yemini kullanabilirsiniz. En az 2,5 kg kaba yem. Mısır silajı, kalan 1 kg saman ve kuru ot eklenerek tamamlanabilir.
12 aylık dana kaç kg gelir?
12 aylık hayvanın canlı ağırlığı: Erkek: 292 kg; Dişi: 167 kg. Buzağı doğum ağırlığı: Erkek: 24 kg; Dişi: 22 kg. Canlı ağırlık artışı: 1062 gr/gün. Karkas verimi: %57.